Weboldalunk a PWMusic.net cookie-kat (sütiket) használ statisztikai célból, hogy javítsuk a személyre szóló felhasználói élményt látogatóink részére. 

Te mit használsz Kasza Nándi?

Kasza Nándor
2021. 04. 07. 12:26:08

Kasza NándorKasza Nándor vagyok és Füzesabonyban kezdtem '88-ban hangszeren játszani , majd a debreceni szakközépiskola után a Zeneakadémián mint Steiner Ferenc és Fejér András tanítvány szereztem diplomát 2005-ben.

Szimfónikus zenekarozni intenzívebben 2000-ben kezdtem , túlnyomó részt a Danúbia zenekarban, de volt lehetőségem a Magyar Rádió Szimfónikus Zenekarában, a Dohnányi Zenekarban és  az akkor még Matáv Szimfónikus Zenekarban játszani, és a mélyen tisztelt fiatal de tapasztalt, illetve idősebb kollégáktól rengeteg tapasztalatot szerezni mint kisegítő.

Jeleneleg 2010 óta a Concerto Budapest Szimfónikus Zenekar 2. harsonása vagyok, de idő közben 3 és fél évet eltöltöttem a Magyar Állami Operház Zenekarában és a Budapesti Operettszínház zenekarában egy rövid időt mint 1. harsona szólamvezető basszusharsona váltási kötelezettséggel.

Zeneakadémiai éveim kezdetekor sikerült belekóstolnom a könnyűzenébe és aztán benne is ragadni alaposan, Funky, Pop, Latin és Jazz zenekarokban közreműködtem,  a Modern Art  Orchestra alapító tagja voltam 2005-ben, 2019-óta a Budapest Jazz Orchestra tagja is vagyok.

Hangszer:

Első professszionálisnak mondható hangszerem egy Schagerl Aurora harsona volt. Sárgaréz korpusszal és sárgarézből készült dual bore tolókával, mely könnyed és fényes megszólalásával rengeteg helyzetben kiválóan szerepelt.  smiley

A Concerto Budapest zenekarban 2016-ban kezdtem el használni egy Kromat tenorharsonát, vörösréz korpuszrésszel ami 22cm átmérővel bír és úgynevezett "kranc" is kialakításra került rajta, a tolókája szintén vörösréz és dual bore, illetve a  svájci fejlesztésű Hagmann ventillel van építve. A tölcsér rész egyébként lakk nélküli.
Ez a hangszer teljesen más megszólalású mint a korábbi hangszerem volt.

Bársonyos hangja a vörösrézből fakad , de a fantasztikus ötvözetnek és a makulátlan kivitelezésnek köszönhetően  ez a dinamika emelésével sem tűnik el, nem ércesedik kellemetlen zavaró hangúra egy igazán erős megszólaltatásnál sem.

Bevallom nagyon sok hangszert próbáltam már pályám során, különböző stílusú, építésű és anyagú harsonát, a legkomolyabbként számontartott gyártókat is beleértve, de magasan ez a Kromat a legjobb véleményem szerint.

Fúvóka:

Ami a fúvókát illeti, talán az általános jelenség érvényes rám is, miszerint: soha nem jó egyik sem igazán.
Persze mindig amivel játszunk az egy választás hogy  "na ez most klassz", de aztán keressük a mégjobbat. 

Az én számon most egy Hamond Design 10L tipusú  van, ami kényelemben, hangminőségben, artikulációban is megfelelő. De persze a szemem s fülem nyitva van és ha szembe jön egy mégjobb, azon elgondolkodom. Korábban Bach fúvóka párti voltam, kb. 20 évig használtam 5-ös és 4-es méretűt. Standard, jellegzetes hangja és artikulációja kevésnek bizonyult egy idő után és így egy rövid Greg Black kaland után vagyok most Hamond Design felhasználó. Váltó fúvókának van meg egy Griego 5F-em aminek kelyhe öblösebb így azoknál a játszanivalóknál ahol inkább a mélyebb regisztert kell használni vagy a tuba mellé például csak két harsona tartozik akkor ezzel fújok. Ennek oka, hogy a Tuba és az 1. harsona között egy sötétebb hang kellemesebb átmenetet biztosít, nem lesz annyira kontrasztos a mélyréz szólam megszólalása.

Tartozékok:

DAC NX-1S Tenor harsona tokTárolásban és szállításban is fel kellett nőni a hangszerem nagyon magas szintjéhez, így a DAC cég formatokját választottam rövid megvizsgálás után. A tok anyaga, annak masszívsága, de ennek ellenére könnyűsége volt a döntő. De nem elhanyagolható az extravagáns lakkmetál megjelenés sem. Belül variálható elemek biztosítják hogy különböző építésű harsonákhoz lehessen használni.

Ha igényesek akarunk lenni a munkánk minden elemére akkor a szordínó kérdés, alkalomszerűsége ellenére egy fontos pont.

20 évvel ezelőtt még Jo Ral párti voltam, de a straight tipusú vörös fej résszel, túl vaskosnak hatott, ezért mikor néhány éve találkoztam az újabb szériával ettől a gyártótól, akkor annál tapasztaltam, hogy már vékonyabb anyagból készült és a hangja sokkal ércesebb, "zizzenősebb" lett. A zenekarunkban 2015-ben bevásároltunk belőle az egységes hangzás miatt. Ennek aztán a parafázása volt a gyenge pontja, mind a tenor mind a basszus szordínónak problémás volt a korpuszban maradása.

Jelenleg a piacon található legjobb straight mute áll rendelkezsünkre, ami teljes testét illetően a klasszikus régi Denis Wick-et idézi, aluminium szerű fémből van.

Ez a Tools4Wind szordínó.

Pozitív változás a T4W-nél hogy a Jo Ral-nél használt parafa+gumi keverék tapadás probléma után, itt visszatértek a hagyományos, régen jól bevált egyszerű de minőségi parafa csíkokhoz , amely nekem makulátlan, biztonságos rögzítést biztosít játék közben.

Mindenképp meg kell említeni ami számomra újdonság volt, viszont elképesztően hasznos a szordínó fejen található két oldalon elhelyezkedő kb. 5 mm átmérőjű furat.Ez teszi teljesen akadálymentessé a levegő áramlását a  tompító belsejében a mély regiszterben, így nem bicsaklanak a harsonások által ismert hangok használat közben. Nem "burrannak", nem változik a hangszín, nem romlik az intonáció, nem igényel korrigálást. Csak a zenére kell koncentrálni.
 

A tolókát hosszas Trombotine krém használat után, kb. 2-3 éve kezdtem el a 2 kommponensű Yamaha-val kenni, minimális plussz víz felvitellel kiválóan működik. Nincs "papucsra" száradás, nincs zöldülés a cúgon pár nap után, nincs kellemetlen zsír illat.

Így dolgozom Én!
Gyakoroljatok, hallgassatok zenét folyton, de mindenfélét, és ami a legfontosabb,  LEGYEN NYITVA A FÜLETEK !!!  smiley

Kollegális üdvözlettel,
Kasza Nándor
Concerto Budapest