Barion Pixel
Weboldalunk a PWMusic.net cookie-kat (sütiket) használ statisztikai célból, hogy javítsuk a személyre szóló felhasználói élményt látogatóink részére. 

Szordínó

Avagy mit dugjunk a csőbe...?!

A szordínó egy olyan eszköz, amely megváltoztatja a hangszer hangszínét és/vagy csökkenti annak hangerejét. A hangszín nagyban függ a szordínó anyagától. Vannak modellek amik több anyagot ötvöznek. Például alimínium test, de a szordínó feneke az sárga vagy vörösrézből van. 
Több féle verzió létezik.

Egyenes (tű) szordínó
Sok szemptonból ez az alapvető szordínó ami mindenre is jó. Általában alumíniumból készül, de van műanyag, szénszálas, vörösréz, fa és papír is. Ezek a szordínók kúp alakúak melyek beilleszkednek a rézfúvós hangszer tölcsérébe a 3db parafa csík segítségével ami a szordínó végére van ragasztva.

A szordínó anyagától függően változhat a hangja. Lehet nyomott vagy szúrósabb, élesebb. Akárhogy is, a hangszer halkabb lesz tőlük.

Kalapos szordínó

Nem nehéz rájönni, hogy miért is ezt a nevet kapta ez a szordínó. Az egyenes szordínóhoz kisértetiesen hasonlító alapkoncepcióval bír maga a test. Az extra a hozzávaló kalap amitől a hangszer telt, puhább hangzást  kap.

A kalappal még tudunk kísérletezni, hogy mennyire zárjuk rá a hangszer tölcsérre lefojtva a hang útját.


Harmon szordínó

Meghatározó és nagyon népszerű darab a Jazz zenében. Nagyon sok féle néven fut. Harmon szordínó, Wa(h) Wa(h) szordínó, Wow Wow szordínó, Bubble szordínó (ez a formája miatt is kapta ezt a nevet), vagy ahogy a Denis Wick-nél hívják E.T. (extending tube) szordínó. Ez a nagyszerű szordínó lehetővé teszi számtalan különféle hang létrehozását.

Lehet variálni a szárral amit kijebb húzhatunk vagy akár ki is vehetünk. Egyes gyártók készítenek harmon szordínót kivehető cső nélkül. Ezzel a szordínóval létrehozhatunk úgynevezett wa-wa hangot (ebből ered a neve is) A kezünk segítségével egyszerűen lezárjuk majd kinyitjuk a szordínó végén lévő lyukat.

Plunger szordínó
Vagyis a híres WC pumpa. Magunknak kell a tölcsérhez fogni mivel ellentétben a többivel ennek nincsen szára.
Ez a szordínó is wa-wa hangot ad ki a Harmon-hoz hasonlóan, de sokkal nagyobb léptékben. A kottában küön jelölés van, hogy mikor és hogy használjuk, O a nyitott és + a zárt állás esetén.Gyakorló (szálloda) szordínó

Ez a szordínó pont arra valaó ami a neve is. Gyakorolni vele anélkül, hogy másokat zavarnák vagy bemelegíteni a koncert elött.
Van néhány gyártó aki elektromos ygakorló szordínókat készít mely teljesen letompítja a hangot. Egy beépített mikrofon segítségével és fülhallgatóval lehet használni. Rátudjuk dugni a számítógépre is és akár a kedvenc számunkra rájátszani a szólamunkat. Ezek a szordínók ektronikával rendelkeznek aminek köszönhetően alkalmasak effektezésre, hangerő szabályozásra.

Természetesen a felsorolás nem ér itt véget, hiszen sokféle szordínó léteszik még. De a fentebb említettek a leggyakoribbak. 
Megkell említeni még a vödör (bucket) szordínót. A neve utal a formájára is. Ezt a szordínót általában nem parafák segítségével rögzítjük a hangszerhez, hanem 3 darab rugós kar fogja meg a tölcsér peremén. Ez egyfajta távtartóként is funkcionál ami fixen adott távolságra tarja a szordínót a hangszer tölcsérétől. A szordínó testében vatta van ami csillapítja a hangszer hangját. Melankólikus, kicsit szöszös hangot ad.
Jazz zenében gyakran használt szordínó még a Cleartone szordínó. Ott van még az úgynevezett Derby kalap szordínó. Ami konkrétan egy kalapra emlékeztet.
Kifejezetten a vadászkürtösöknek készült a gestopf szordínó aminek segítségével könnyebben foghatják le a hangot a zenészek.

Ha szordínót veszel ne feledkezz meg a szordínó táskákról sem!