Weboldalunk a PWMusic.net cookie-kat (sütiket) használ statisztikai célból, hogy javítsuk a személyre szóló felhasználói élményt látogatóink részére. 

Kütyük fúvósoknak

2020. 11. 09. 14:28:23
Már számtalanszor belefutottam olyan dolgokba amiket a fúvószenészeknek találtak ki. Mindenféle kütyük amikkel edzésben tarthatják magukat a zenészek.

Ilyen például a képen látható ujj erősítő. Ahogy a mellékelt ábra is mutatja ez a dugattyúk egyszerűsített, műanyagból gyártott másolata ami arra szolgál, hogy bárhol is járjunk tudjuk "edzeni" a kezünket nehogy ellustuljanak. Persze némelyekben felmerülhet a kérdés, hogy valóban szükséges e egy ilyen szerkezet mikor a mai hangszereknek olyan már a mechanikájuk, hogy egy könnyed érintésre is le lehet nyomni a billentyűt. Erről mindenkinek magának kell döntenie, hogy érdemes e ilyesmire költeni. Persze aki mondjuk egy 30 éves forgóventiles amati tubán játszik annak lehet hogy jól jön egy kis extra erősítés. wink 

Kétféle nehézségi fokozatban lehet kapni a képen látható modellt. Van a LIGHT és az EXTRA LIGHT. Kicsiknek és nagyoknak vagy pedig hölgyeknek és uraknak.
A termék gyártója a PROHANDS cég és eme csodás darab neve pedig nemes egyszerűséggel VIA HAND EXERCISER.

Persze van továbbfejlesztett változata is aminél már három nehézségi fok választható. MEDIUM (7 font azaz 3,2 kg ellenállást fejt ki) HEAVY (9 font - 4kg) és az EXTRA HEAVY (11 font - 5kg). Ez már a PRO HAND GRIPMASTER néven fut és 4.800Ft-ba kerül. Ezen azért már látszik, hogy nem úgy néz ki mint az ovisok játéka.  Kellemesen belesimul az ember markába és csúszásgátlós bevonatot is kapott. Ezt persze nem csak zenészeknek ajánlják hanem bárkinek aki erősíteni szeretné az ujjait. Van még egy másik sorozat is az a PRO HANDS PRO ami színben, kialakításban tér el a gripmaster-től.

 

A következő érdekesség az úgynevezett P.E.T.E amit a Warburton cég gyárt. Ezt a csinos kis darabot a szájba kell venni és az ajkakkal megtartani 30-40 másodpercig. Gondolom sejtitek, hogy ez mire is jó. Azokat az izmokat fejleszti amire a rezeseknek igazán szükségük van fújás közben. Nehezítésként amikor már pengék vagyunk akkor meglehet próbálni kifelé húzni az ajkaink közül és ellentartani. Ez az egyszerű de nagyszerű eszköz két féle verzióban kapható. Van a már említett sima P.E.T.E. és van a P.E.T.E. Pro aminek a tárcsa része kisebb. Ez sokkal fókuszáltabb már mint a sima. Ezt csak azoknak ajánlom akik már használták a simát és edzésben vannak. Nagyon melós tud lenni viszont nagyon jól lehet vele fejlődni. Ugyanazt az elvet követi mint a jól ismert ceruzás módszer csak ez már jóval szofisztikáltabb. :) Itt van egy jó kis videó arról, hogy hogyan is kell ezt használni a feltaláló tolmácsolásában.

Ami most következik az egy fagottos agyszüleménye. Az úgynevezett BREATH BUILDER. Egy igen egyszerű elképzelés alapján működik. Van egy műanyag henger amibe bele van rakva egy ping pong labda és a tetején a hengernek van egy cső és néhány luk. A csövet kell a szánkba venni és lélegezni ki és be. Úgy hogy a labda feljöjjön a henger tetejére. Az eszköz leírásában az van, hogy úgy kell elképzelni mint a hegedűsök ahogy húzzák a vonót. Nekünk is egy képzeletbeli vonót kell húznunk ahogy lélegzünk miközben egyre hosszabban szívjuk be és fújjuk ki a levegőt. Ez az elképzelés sértő lehet jó néhány rezesnek, hogy képzeljék magukat vonósnak. laugh

Azért ennek is van egy rezesebb változata ami már inkább emlékeztet egy búvár kiegészítőre mint egy szipus flakonra. Egészségügyi okokból lett kifejlesztve kórházak és asztmás betegek részére, hogy segítse a légzést. Persze hamar felfedezték a fúvósok is. Ezt még állítólag a híres eufónium művész  Steven Mead is minden reggel használja. Meg kell mondja, hogy sosem ébredtem még mellette szóval nem tudom, hogy tényleg minden reggel használja e. Ez azt az egyszerű nevet kapta, hogy ULTRABREATHE. Ezt is a szájba kell venni, de kicsit diszkrétebb mint a piros flakon. Van rajta egy menetes gyűrű amivel tudjuk állítani a levegő áramlását. Napi pár perc gyakorlással egy kis idő után érezni lehet a jótékony hatását.

Elérkeztünk a BUZZMASTER WARM-UP BUZZING TOOL-hoz. Ezt a fúvókaszárra kell ráhúzni. Van rajta egy gyűrű ami segít megtartani és így tudunk bemelegíteni vagy egyszerűen csak gyakorolni hangszer nélkül.  Mi itthon simán csak a fúvókát használjuk. De ezzel állítólag olyan mintha hangszerbe fújnánk. A leírás szerint akár még repülőn is csinálhatjuk. Nem lennék annak a helyében aki egy ilyennel gyakorló emberke mellett ül egy 10 órás repülő úton. Többet nem is mondanék erről hiszen a kép magáért beszél. 

Ami most jön az az egyik kedvencem. Ez is kifejezetten a fúvósoknak lett kifejlesztve a mindennapi igénybevétellel felmerülő gondok enyhítésére.
CHOPSAVER ajak balzsamba csak természetesen anyagok kerültek. Személyes tapasztalattal állíthatom, hogy tényleg remek kis ajakír. Két féle verzója van, az egyik sima a narancsos színű pedig faktoros. Ne tévesszen meg senkit a színe mert mindkettő citromos.  
Többféle gyógynövény, avokádó olaj, mangó vaj és aloe van benne. Ennek darabja 1.600 Ft.

Nem maradhat ki ebből a rövid listából az egyik legnépszerűbb termék a BERP. Amilyen egyszerű olyan nagyszerű. Könnyű felhelyezni a hangszerre. Ez is egy brűzölés javító eszköz. De még a légzésünket és az új koordinációnkat is feljeszhetjük vele. Az összes rézfúvós hangszerhez gyártanak BERP-öt. 

A lista természetesen nem teljes. A Warburton cégnek van néhány remek anzac fejlesztő és erősítő terméke  még a amire most nem térek ki részletesen. Ilyen például a Warburton Buzzard és a Warburton A.P.E. Elöbbi egy kis műanyag "dokkoló" amibe a fúvókánkat behelyezve gyakorolhatjuk a brüzölést. Utóbbit pedig ugyancsak a fúvókával kell használni. Ezzel azt gyakorolhatjuk, hogy ne szorítsuk rá a szánkat túlságosan a hangszerre. De sok más gyártó termékét kihagytam a felsorolásból. Ott van például a légzőzsák ami úgy néz ki mint egy fingópárna vagy a Bruno Tilz féle anzac tréner és még sok egyéb.  

Tartalomhoz tartozó címkék: Pro Hand Warburton Chopsaver Berp